Galerie

Café Jirásek

13.6.2019 11:54

Zase jsem měl po nějaké době chuť na něco tradičního, českého a od přátel jsem se dozvěděl, že na ulici Evropská (jako by ty cukrárny kopírovaly můj život a volby do evropského parlamentu! ☺) docela před nedávnem otevřeli kavárnu/cukrárnu/restauraci s názvem Jirásek. A tak na ni konečně přišla řada. Dal jsme si tam rovnou schůzku s grafikem Adamem, který jídlu, a sladkému obzvlášť, coby foodbloger taky holduje. Co čekat od rušné hlavní třídy? Rušnou zahrádku, ale o to klidnější útroby kavárny s opravdovým šmrncem kulturní historie. Dovolil bych si půjčit heslo z webových stránek kavárny, z kterého jsem měl opravdu radost, tak nějak to totiž taky cítím. „Kavárnu chápeme jako místo, kde se utváří názor. Jsme vlastenci a toužíme po formování informované, kulturní, sebevědomé i solidární společnosti.“ Ale teď už k onu chlapáckému ochutnávání sladkostí. Kamarádi mi říkali, že bych měl být ve volbě dezertů odvážnější. Ale copak já za to můžu, že signature dezert, tedy ten Jiráskův, byl zase dezert čokoládovo-oříškový? Mám já to ale smůlu! ☺ Takže já jsem jako malinu slupnul tuhle čokoládovou radost, ještě že jsem si předtím nedal polévku, jak jsem měl v plánu. Jirásek byl opravdu vynikající, ale stačil mi na celé odpoledne. A Adam neodolal karamelovému cheesecaku. Doslova řekl: „Jsem rád, že jsme šli sem!“. Moc si vážím lidí, kteří dělají věci trochu jinak, a nebojí se jít proti proudu trendů, které hlásají oprýskané zdi a školní židličky. Je fajn vědět, že jsou místa, která ctí tradice. A sem bych rád vracel!