Komentář

Vítejte na DORTOBLOGU

11.4.2018 9:00

Ahoj! Jmenuju se Otys. Lukáš Otys. Hodně z těch, kteří mě už nějakou dobu znají, mi ale říkají Lukáš Cukrář, případně Cuky (což se smí až po druhé láhvi vína).No… Cukrář každopádně proto, že jsem spoluinvestorem pražské cukrárny St. Tropez (kdybyste měli cestu okolo, stavte se, budu rád – najdete nás ve Vodičkově ulici č. 30 v Praze 1, konkrétně v pasáži U Nováků). Údajně je u nás dobře, ba skvěle – obrazně i doslova.

Cukrařině jako řemeslu úplně nevládnu, na to jsou u nás povolanější – to se přiznám bez mučení. Co mi ale jde opravdu skvěle, to je ochutnávání. Skloubil jsem tedy příjemné s užitečným a rozhodl jsem se, že začnu ochutnávat i jinde. Nejen proto, abychom neusnuli na vavřínech a konkurence či trendy nám neutekly někam do dáli, ale také proto, že mě baví potkávat se s (novými) lidmi, notabene pokud s nimi mám společné téma. Což cukrařina rozhodně je. Po celé republice už tak jako tak jezdím (pracuji jako mediální konzultant ve velké skupině soukromých rádií) a mlsám (pardon, to slovo je strašný, ale na tomhle místě zkrátka dokonale sedí), takže k tomu přidám ještě to popovídání s místními a na konci i hodnocení. Samozvané, ale snad objektivní…

Každé pondělí (ale neberte mě za slovo, prosím) se pokusím přinést vám něco nového, resp. novou cukrárnu, kavárnu, pekárnu apod. – odkudkoliv z České republiky a občas i z ciziny. Moje názory a zkušenosti rozhodně nemají ambici být dogmatem. Tisíc lidí, tisíc chutí, jak se říká… Své postřehy rozhodně nechci a nebudu nikomu vnucovat, ale dělit se prostě chci. To můžu, ne?

Zkrátím to – budu se snažit hledat zajímavá místa, rodinné receptury, kreativní dílka, skryté poklady a navrch skvělé lidi se zlatýma (cukrářskýma) rukama. Ve finále mi jde o jedno jediné – o poctivé řemeslo. Nejsem Pohlreich či Vaněk a ani jimi být nechci, ale ukažte mi někoho, kdo si nedá pořádný dortík (ano, výjimky existují) – tak ať je těch dobrých dortíků co nejvíce, ne?!

Dé jednička a vlastně všechna ostatní déčka jsou permanentně rozkopané, ucpané… Proč tedy nejet oklikou a nedat si něco na zub?

Dobrou chuť nám všem ☺

Váš Lukáš – Cukrář

P.S. Měli byste pro mě případně nějaký tip? Sem s ním, prosím!